Με άλμα και πάλη, με σχοινί και με λιθάρι, το βραβείο ποιος θα πάρει;

Γνωριμία με τα λαϊκά αγωνίσματα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά και νέους

fight

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009
Ώρα έναρξης: 11.00

Οργάνωση:
Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας

Πρωί

Απόγευμα

Υπεύθυνος Προγράμματος: Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας
Σωκράτης Κουγέας, Πρόεδρος Δ.Σ.

Συντονισμός: Έφη Μαντζούτσου
Μουσειολόγος

Σχεδιασμός: Οργάνωση Εκπαιδευτικού Προγράμματος:
Ευγενία Δάφνη, Νίκη Δάφνη
Φιλόλογοι – Μουσειοπαιδαγωγοί

Συνεργασία: Βικτωρία Φρέντζου
Αθηνά Κοντοπούλου

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά στο Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας

Πολύχρονη και πολύπλευρη είναι η εκπαιδευτική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας η οποία απευθύνεται τόσο σε παιδιά, όσο και σε ενήλικες. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, το Μουσείο προσεγγίζει τα παιδιά της περιοχής με την εφαρμογή εκπαιδευτικού προγράμματος που επεξεργάζονται θέματα από τον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Αυτή η καλοκαιρινή εκπαιδευτική δράση, που έχει γίνει πλέον θεσμός για την περιοχή, συνεχίστηκε και φέτος, με την εφαρμογή ειδικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας για παιδιά και νέους με θέμα: «Γνωριμία με τα λαϊκά αγωνίσματα».

kids playing

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Ιουλίου 2009. Για το σχεδιασμό και την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος, το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας προσκάλεσε τις μουσειοπαιδαγωγούς του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης κ. Ευγενία Δάφνη και κ. Νίκη Δάφνη.

Σκοπός του προγράμματος ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τα λαϊκά αγωνίσματα που πραγματοποιούνταν, και που σε πολλές περιοχές της Ελλάδας συνεχίζουν να οργανώνονται ακόμα και σήμερα στο πλαίσιο εθιμικών εκδηλώσεων, όπως θρσκευτικές εορτές, γάμοι, ευετηρικά δρώμενα. Ιδιαίτερα τα πανηγύρια στις εορτές των αγίων αποτελούν τις καλύτερες ευκαιρίες συνάντησης των αγωνιζομένων - νέων, αλλά και ηλικιωμένων και παιδιών. Τα αγωνίσματα αυτά, (όπως ιππικοί αγώνες, αγώνες δρόμου, πάλης άλματος, λιθοβολίας, διελκυστίνδα κ.ά.), αν και παραλλάσσουν κατά τόπους ως προς το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής τους, τον τρόπο τέλεσής τους, τα έπαθλα της νίκης, ωστόσο σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζονται από υψηλό αγωνιστικό ιδεώδες και ευγενή συναγωνισμό, αποδεικνύοντας τη διαρκή αγάπη των Ελλήνων για τον αθλητισμό, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, ακόμα και σε εποχές που έλειπε η οργανωμένη γυμναστική αγωγή. Προαύλια εκκλησιών, αλώνια, πλαγιές λόφων, ανοιχτωσιές, αποτελούσαν τα «στάδια» όπου τελούνταν τα αγωνίσματα. Επίσημοι κριτές ήταν οι επίτροποι της εκκλησίας, που με τον παπά στο πλάι τους έδιναν το βραβείο στο νικητή. Τα έπαθλα των νικητών ποίκιλαν: αρνιά, σέλλες, χάμουρα, σιταρένιες κουλούρες, κεντημένα μαντήλια, κρασί, επιβραβεύουν υλικά, αλλά κυρίως ηθικά την προσπάθεια του νικητή.

kids playing

Αρχικά τα παιδιά, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με τα αγωνίσματα αυτά, να ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές με σύγχρονους αθλητικούς αγώνες, τους όρους διεξαγωγής τους, τον τόπο τέλεσής τους, τα έπαθλα της νίκης κ.ά. Ακολούθησε επιδαπέδιο παιχνίδι στο οποίο τα παιδιά συμμετείχαν χωρισμένα σε ομάδες. Το παιχνίδι αυτό λειτούργησε με καρτέλες ερωτήσεων σχετικών με το θέμα, στις οποίες οι ομάδες καλούνταν να απαντήσουν.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με χειροτεχνική κατασκευή (κατασκευή μεταλλίων) και θεατρικό παιχνίδι (αναπαράσταση αγώνα όπου τα παιδιά υποδύονταν τους αγωνιζόμενους, τους θεατές, τους κριτές,, την απονομή επάθλων κ.ά.)

kids playing

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στο προαύλιο της Σχολής Αργυροχρυσοχοϊας Στεμνίτσας, όπου τα παιδιά έβαλαν όλες τις δυνάμεις τους και με πολύ κέφι πήραν μέρος σε διάφορα αγωνίσματα, όπως στην άρση βαρών, σε αβγοδρομίες, σε διελκυστίνδα και βέβαια στους νικητές απονεμήθηκαν έπαθλα.

Το Λαογραφικό Μουσείο Στεμνίτσας προσέλκυσε για μία ακόμα χρονιά τα παιδιά της περιοχής -τα οποία το νιώθουν πλέον ως ένα χώρο οικείο και ευχάριστο- και τους έδωσε την υπόσχεση ότι και τις επόμενες χρονιές θα είναι κοντά τους με δημιουργικές δραστηριότητες.

Σωκράτης Κουγέας
Πρόεδρος Δ.Σ. Λαογραφικού Μουσείο Στεμνίτσας
Στεμνίτσα Αρκαδίας, τηλ. 27950 81252
www.stemnitsamuseum.gr